De Waag was de plek waar de goederen van handelaren uit andere steden gewogen en gecontroleerd werden, op deze manier was het voor de stad Leiden mogelijk om naast accijnzen over de goederen te heffen ook de producten op kwaliteit te controleren. Een ander voordeel van de Waag was dat de afnemer, de uiteindelijke koper van het handelswaar, precies wist waar hij of zij aan toe was aangezien de handelaren een ‘waagbriefje’ kregen wat eigenlijk de garantie was voor de consument dat het gewicht van de goederen juist was.

Waag anno nu

Inmiddels is de Waag aan een nieuwe levensfase begonnen als Waag. En Waag is weer van Leiden en de Leidenaren. Dagelijks geopend van de eerste koffie tot het laatste biertje.Iedere bezoeker kan zelf vaststellen dat er veel is veranderd terwijl er, wonderbaarlijk genoeg, ook heel veel hetzelfde is. Het grootste verschil zit in de mensen. Waag wordt weer gebruikt. Draagt vol bij aan een gezellige Aalmarkt. Het waagstuk zit erop. De navel van Leiden mag weer gezien worden. Welkom in Waag.

Waag een reis door de tijd

De tijdlijn hiernaast neemt je mee in een reis door de tijd. Klik op de afbeeldingen en leer alles over de historie van Waag Leiden en wat de Waag bewoog en weer beweegt!

Waag een boekje

Voor de liefhebbers van historie en fans van Waag hebben wij een boekje laten maken. Het boekje “Waag een verhaal” vertelt tot in detail het verhaal van Waag anno 1654 tot nu. Het boekje is exclusief verkrijgbaar bij Waag.